FAQ: Genel Sağlık Sigortası Nereye Yatırılacak?

Genel sağlık sigortası olanlar özel hastaneye gidebilir mi?

SGK’ya 60 günden fazla prim borcu bulunan BAĞ-KUR’lular ile GSS ‘liler, özel hastaneler ile özel üniversitelere (vakıf üniversiteleri) ait hastanelerden sağlık hizmeti alamayacaklar.

Genel Sağlık Sigortası ödemesi nereye yapılır?

Ödeme için başvuru şartı aranmıyor. SGK ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebiliyor. Prim borcunun internet bankacılığı kanalıyla veya kredi kartıyla ödenmesi mümkün olduğu gibi, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olarak eve en yakın banka şubelerine giderek de ödenebilecek.

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

GSS başvuru işlemleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan fiziki şekilde yapılmalı ya da online sistemler üzerinden gerçekleştirilmelidir. Genel Sağlık Sigortası başvuruları, online ortamda e-devlet üzerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinden gerçekleştirilmektedir.

2021 GSS primi ne kadar?

Geliri brüt asgari üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %3’ü tutarındadır. Bu nedenle 2021 yılı için bu kapsamdaki kişilerin ödeyeceği prim tutarı aylık 107,33 TL’dir.

Özel sağlık sigortası ozel hastanelerde geçerli mi?

Özel hastanelerde SGK anlaşması bulunuyorsa geçerlidir. SGK anlaşmalı özel hastanelerde, SGK’lı vatandaşlar daha uygun fiyatlara tedavi olabilirler. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak da sadece katılım payı ödeyerek ücretsiz olarak özel hastanelerden sağlık hizmeti alınabilir.

You might be interested:  Sigortalı Ne Zaman Sağlık Hizmetinden Faydalanır?

Genel sağlık sigortası neleri kapsar?

Genel Sağlık Sigortası, ülke genelinde herkesi sağlık güvencesi içine alan bir sigorta sistemidir. Sigortalı olan kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, herhangi bir sağlık sorunları sonucunda sağlık yardımı alabiliyorlar. Genel Sağlık Sigortası çalışan ve çalışmayan kesim için ayrı işliyor.

Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödenmezse ne olur?

Eğer borcu zamanında yatırmazsanız gecikme zammı (faiz) giderek artar. Zamanında ödenmeyen primler için gecikmenin olduğu gün sayısı kadar gecikme zammı uygulanır. Eğer GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz yoluna başvurulup borcun tahsil edilmesini isteyebilir.

GSS borcu ödenmezse ne olur 2021?

Nisan 2021 ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) borçları otomatik olarak yapılandırılacaktır. GSS borçları için vatandaşlarımızın başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır. 31 Aralık 2021 tarihine kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir.

Genel Sağlık Sigortası prim borcu nasıl silinir?

Daha önce hiç gelir testi yaptırmamış GSS sigortalılarının, 30.11.2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları ve hane içindeki gelirlerinin asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden az olduğunun tespiti halinde GSS prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir.

Gelir testi formu nereden alınır?

Gelir testine başvuru, vatandaşların yaşadığı ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılır. Bilinenin aksine test, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılsa da başvurular buradan alınmaz. Başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, verilen formu eksiksiz şekilde doldurmalıdır.

Genel sağlık sigortası var mı yok mu?

– E Devlet uygulamasından öncelikle, şifrenizle giriş yapmalısınız. – Arama bölümüne ‘ GSS ‘ yazınız. – Karşınıza çıkan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu/ Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ sekmesine tıklayınız. – Sonuç olarak borcunuzun olup olmadığı açılan ekranda karşınıza çıkacaktır.

You might be interested:  Sık sorulan: Bursa Il Sağlık Müdürlüğü Nerede?

GSS prim borcu kimlere çıkar?

Aylık gelirleri asgari ücretin üçte birini (bugün için 1.192,50 lira) aşıyorsa, asgari ücretin yüzde 3’ü kadar (bugün için 107.33 lira) genel sağlık sigortası ( GSS ) primi ödemek zorundalar. Aşmıyor ise primleri devlet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle de GSS prim borcu birikiyor.

GSS borçları ne zaman silinecek?

Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) prim borcu bulunanların 31 Aralık 2021’e kadar anapara borçlarının tamamını ödemesi halinde gecikme cezası ve zammının tamamı silinecek.

GSS borcu nasıl silinir 2021?

Genel Sağlık Sigortası Borçları da Yapılandırma Kapsamında Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmamış ve ödeme gücü olmadığı tespit edilenlerin ise 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırması şartıyla borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *