Genel Sağlık Sigortası Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Genel Sağlık Sigortası prim borcu ne zaman silinecek?

GSS borçları da yapılandırma kapsamında Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmamış ve ödeme gücü olmadığı tespit edilenlerin ise 30 Kasım 2021’e kadar gelir testi yaptırması şartıyla borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

GSS borcu ödenmezse ne olur 2021?

Genel sağlık sigortası borcu bulunanların 30 Nisan 2021 tarihine kadar ana para borçlarının tamamını ödemesi halinde faizlerinin tamamen silineceğini vurgulayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi

Genel sağlık sigortası borcu işe girince iptal olur mu?

GSS İptal Ettirme İşlemi Nasıl Yapılır? Genel Sağlık Sigortasının iptali, isteğe bağlı olarak gerçekleşmemektedir. Kişiler, işe başladıklarında otomatik olarak sisteme yatırılan sigorta primlerinin Genel Sağlık Sigortası ‘nı etkilediğini düşündüklerinden iptal başvurusu yapmamaktadır.

GSS prim borcu ödemeyince ne olur?

Her aya ait GSS priminin izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Tahakkuk eden prim borcunun yasal süresinde ödenmemesi halinde, ödeme vadesinin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için yüzde 2 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılıyor.

You might be interested:  Sık sorulan: Sağlık Yönetimi Iş Imkanı Nasıl?

Genel sağlık sigortası borcu nasıl silinir?

Daha önce hiç gelir testi yaptırmamış GSS sigortalılarının, 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları ve hane içindeki gelirlerinin asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden az olduğunun tespiti hâlinde GSS prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir.

GSS prim borcu kimlere çıkar?

Aylık gelirleri asgari ücretin üçte birini (bugün için 1.192,50 lira) aşıyorsa, asgari ücretin yüzde 3’ü kadar (bugün için 107.33 lira) genel sağlık sigortası ( GSS ) primi ödemek zorundalar. Aşmıyor ise primleri devlet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle de GSS prim borcu birikiyor.

GSS borcu kaç ay ödenmezse sağlıktan yararlanamaz?

GSS primini kendileri ödeyen kişilerin ve Bağ-Kur’luların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için SGK’ya 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması gerekiyor. Bu durumdaki kişiler eğer 60 günden fazla prim borçları olursa sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

GSS prim ne kadar 2021?

Geliri brüt asgari üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %3’ü tutarındadır. Bu nedenle 2021 yılı için bu kapsamdaki kişilerin ödeyeceği prim tutarı aylık 107,33 TL’dir.

Genel sağlık sigortası borcu ne olacak?

Nisan 2021 ve öncesine ait GSS borçları otomatik olarak yapılandırılacak. 31 Aralık’a kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası silinecek. Otomatik olarak yapılandırılan GSS borçları e-devlet üzerinden öğrenilebiliyor.

GSS prim borcu için nereye itiraz edilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) size GSS prim borcunuz olduğunu tebliğ etmişse, bu borca iki şekilde itiraz edebilirsiniz. İlk yöntem, doğrudan SGK ile iletişime geçmektir. İtiraz dilekçesi yoluyla GSS prim borcundan kurtulmayı deneyebilirsiniz.

GSS için gelir testi şart mı?

GELİR TESTİ YAPTIRMAK ZORUNLU MU? Gelir testini, 2017 Nisan ayına kadar sigortası olmayan kişilerin yaptırması zorunluyken 6824 sayılı Torba yasa ile bu zorunluluk ortadan kaldırılmıştır. Ardından ise tüm vatandaşlar için sabit bir Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) primi belirlenmiştir.

You might be interested:  FAQ: Aile Sağlık Hekimim Kim?

GSS borcumu ödemezsem ne olur?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının 30 Nisan 2021 tarihine kadar peşin veya taksitler halinde ödenmesi durumunda, gecikme cezası ve zammının tamamı silinecek.

Genel Sağlık Sigortasında yapılandırma var mı?

Genel Sağlık Sigortası Borçları da Yapılandırma Kapsamında GSS prim borcu bulunanların 31 Aralık 2021 tarihine kadar anapara borçlarının tamamını ödemesi halinde, gecikme cezası ve zammının tamamı silinecek.

GSS prim borcu nasıl yatırılır?

GSS ödemeleri bankalarda, PTT şubelerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden ödenmektedir.

  1. Taksit yapmak isteyenin borcu yapılandırılacak.
  2. Borcunu 31 Aralık’a kadar ödeyenin tüm gecikme cezaları silinecek.
  3. Gelir testinde geliri düşük çıkanın borcu silinecek, primini devlet ödeyecek.
  4. 36 aya kadar vade imkanı olacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *