Okuyucular soruyor: Genel Sağlık Sigortası Hangi Bankaya?

2021 GSS primi ne kadar?

Geliri brüt asgari üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %3’ü tutarındadır. Bu nedenle 2021 yılı için bu kapsamdaki kişilerin ödeyeceği prim tutarı aylık 107,33 TL’dir.

Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödenmezse ne olur?

Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) borcu ödenmediği takdirde ceza ve gecikme zammı (faizleri) uygulanabilir. Eğer GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz yoluna başvurulup borcun tahsil edilmesini isteyebilir.

GSS borcu nerelerden ödenir?

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Ödemeleriniz Bankamız Aracılığıyla Kolaylaşıyor! ​SGK Prim ödemelerinizi Bankam​ız şubelerinden, ATM’lerinden, İnternet Şubesi’nden veya 444 00 00 – 0850 220 00 00 Müşteri İletişim Merkezi’ni arayarak gerçekleştirebilirsiniz.

GSS yapilandirma nasıl yapılır 2021?

Yapılandırmadan yararlanacak vatandaşların, SGK’ya prim borçları için son başvuru tarihi 31 Ağustos 2021, peşin ve ilk taksit son ödeme tarihi ise 1 Kasım 2021. Bağ-Kur sigortalılar ve isteğe bağlı sigortalılar ve primini kendisi ödeyen vatandaşlar, yapılandırma müracaatlarını e-Devlet üzerinden yapabiliyor.

Genel Sağlık Sigortası prim borcu nasıl silinir?

Daha önce hiç gelir testi yaptırmamış GSS sigortalılarının, 30.11.2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları ve hane içindeki gelirlerinin asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden az olduğunun tespiti halinde GSS prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir.

You might be interested:  FAQ: Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Başvuru Nasıl Yapılır?

GSS prim borcu faizi ne kadar?

Aylık gecikme zammı 2017 yılında 0.87-0.98, 2018 yılında 1.05-1.88, 2019 yılında 0.90-1.95, 2020 yılında 0.66-0.88 aralığında gerçekleşti. 2021 yılının ilk üç ayına ilişkin gecikme zammı oranları ise 1.21. Buna göre, 100 liralık GSS prim borcu 12 ay sonra yüzde 15-20 oranında artabiliyor.

GSS borcu ödenmezse ne olur 2021?

Nisan 2021 ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) borçları otomatik olarak yapılandırılacaktır. GSS borçları için vatandaşlarımızın başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır. 31 Aralık 2021 tarihine kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir.

GSS borcumu ödemezsem ne olur?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının 30 Nisan 2021 tarihine kadar peşin veya taksitler halinde ödenmesi durumunda, gecikme cezası ve zammının tamamı silinecek.

Sosyal güvenlik primleri ödenmezse ne olur?

İşçinin SGK priminin eksik ödenmesi halinde işverene idari para cezası uygulanır. Eksik prim cezası yanı sıra işçinin işverene karşı hakları olduğunu da vurgulamak gerekir. SGK primi eksik ödenen işçi hizmet gün sayısının yeniden hesaplanması için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir.

GSS prim borcu nasıl yatırılır?

GSS ödemeleri bankalarda, PTT şubelerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden ödenmektedir.

  1. Taksit yapmak isteyenin borcu yapılandırılacak.
  2. Borcunu 31 Aralık’a kadar ödeyenin tüm gecikme cezaları silinecek.
  3. Gelir testinde geliri düşük çıkanın borcu silinecek, primini devlet ödeyecek.
  4. 36 aya kadar vade imkanı olacak.

GSS prim borcu neden çıkar?

Aylık gelirlerinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit ediliyor. Ancak çoğu kişi gelir testi yaptırmıyor. Gelir testi yaptırmayınca da her ay, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS primi hesabına borç yazılıyor. Bu nedenle de GSS prim borcu birikiyor.

You might be interested:  Genel Sağlık Kontrolü Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık Sigortası nerelerde geçerli?

Genel sağlık sigortası ( GSS ) prim borcu olanlar ile prim borçlarını ödemeyen BAĞ-KUR’luların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmakla birlikte, prim borcu bulunanlar sadece devlet hastaneleri ile devlet üniversitelerine ait hastanelerden tedavi hizmeti alabilecekler.

Gss yapilandirma basvuru nasıl yapılır?

İşverenler e-sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla sosyal güvenlik merkezlerine, Bağ-Kur sigortalıları ve primlerini kendileri ödeyenler e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik merkezine başvurabilir. Genel Sağlık Sigortası borçlarının yapılandırılması için başvuru şartı yok.

Genel Sağlık Sigortasında yapılandırma var mı?

Genel Sağlık Sigortası Borçları da Yapılandırma Kapsamında GSS prim borcu bulunanların 31 Aralık 2021 tarihine kadar anapara borçlarının tamamını ödemesi halinde, gecikme cezası ve zammının tamamı silinecek.

Genel Sağlık Sigortası aktif mi?

– E Devlet uygulamasından öncelikle, şifrenizle giriş yapmalısınız. – Arama bölümüne ‘ GSS ‘ yazınız. – Karşınıza çıkan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu/ Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ sekmesine tıklayınız. – Sonuç olarak borcunuzun olup olmadığı açılan ekranda karşınıza çıkacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *