Sık sorulan: Gebelik Sağlık Ocağına Ne Zaman Bildirilir?

Gebeliği sağlık ocağına bildirmek zorunlu mu?

Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-Doğum uzmanına veya hastanede takip düşünenlerin de mutlaka aile sağlığı merkezine kayıt olması gerekir.

Aile hekimi gebelik takibi yapar mı?

Gebelik sürecini doğru yönetmek önemli Gelişmiş ülkelerde ( aile hekimi başına düşen nüfus 1100 – 2000 arasında olan, günlük poliklinik sayısı yirmiyi geçmeyen) birinci basamak sağlık hizmeti kapsamında gebelik süreci tamamen aile hekimi bünyesinde takip edilir.

Aile hekimine gitmek zorunlu mu?

Hastalar ilk üç ay için Sağlık Müdürlüğü tarafından kendileri için belirlenen Aile Hekimine gitmek zorundadırlar. Eğer hasta başka Aile Hekimine muayene için giderse o hekim, kendi bakmakla yükümlü olduğu nüfus içinde olmayan, bu hastaya istemezse bakmayabilir veya isterse misafir hasta olarak bakabilir.

Hamilelikte sağlık ocağı hangi tahlilleri yapar?

* Tam kan sayımı, idrar tahlili, ABO + Rh tayini (kan grubu), hepatit (sarılık) belirteçleri, Toxoplazma, Rubella ve CMV Ig tayini, tiroid fonksiyonlarını belirlemek adına en azından TSH tayini, ilk muayenede yapılan testlerdendir.

You might be interested:  FAQ: Sağlık Provizyon Bilgi Kağıdı Nasıl Alınır?

Hamilelikte 4 ayda hangi aşı yapılır?

Ortalama 18.20. haftada ilk doz tetanoz – difteri aşısı yapılır. İlk aşıdan 4 hafta sonra ikinci doz aşı yapılır. Başlangıç aşısından 6 – 12 ay sonra üçüncü doz aşı yapılır. Tetanoz – Difteri aşısı üzerinden 5 – 10 gün geçmiş ise rapel dozu önerilmektedir.

Gebelik testinde aileye haber verilir mi?

Aile hekimlerine yardımcı olması için de kısa adı GEBESİS olan, Gebe Bebek Takip Sistemi kuruldu. Bu sistemde gebelik testi yapan tüm test merkezleri gebelik test sonuçlarını sisteme yüklüyor. Sisteme yüklenenlerin TC Kimlik Numaraları hangi aile hekimine bağlı ise gebelik durumu o aile hekimine de bildiriliyor.

Gebelik takibi nasıl yapılır?

Kan ve idrar testleri ile gebelik tanısı konulduktan yaklaşık 2 hafta sonra gebelik kesesi ultrason ile görülebilir. Bu dönemde gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakılarak dış gebelik durumu kontrol edilir. Yaklaşık 1-2 hafta sonra vajinal ultrasonla bebeğin kalp atışları tespit edilebilir.

Aile hekiminde gebelik testi ne zaman çıkar?

Başka bir deyişle beklenen adetten 3-5 gün önce, ilişkiden 10-12 gün sonra, tıbbi terim olarak gebelik 3,5 hafta iken kanda gebelik tespit edilebilir. İdrar testi: bHCG hormonu belli bir kan seviyesine çıkınca idrarda da tespit edilebilir. Piyasada hassasiyet derecelerine göre değişik ürünler satılmaktadır.

Aile hekimi bebeklere bakar mı?

Aile hekimi, 0-59 ay bebek ve çocukların, periyodik sağlık muayenesi; yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramalar ile aşılarını yapıyor. Kontrol ve aşılar hesaplandığında, aile hekimi, günde 85 dakikasını çocuk izlemi ve aşılamayla geçiriyor.

Sağlık ocağı misafir hastaya bakar mı?

Aile hekimi misafir kişiler için herhangi bir ücret talep edemez ” hükümleri doğrultusunda misafir hasta kapsamında hizmet alabilirler.

You might be interested:  Hızlı Cevap: Genel Sağlık Sigortasına Nasıl Başvuru?

Sağlık ocaklarında randevu alınıyor mu?

Sağlık ocakları kısıtlamadan muaf tutuluyor. Vatandaşlar randevuları olmak kaydıyla aile hekimliklerine gidebiliyor. Randevusu olmayan hasta ise kabul edilmiyor. Sağlık ocağından randevu almak içinse MHRS web sitesi, uygulaması ya da ALO 182’yi tercih edebilirsiniz.

Aile hekimi ne kadar sürede değişir?

Başvurunun hemen sonuçlanabilmesi için başvuru her ayın 20’sine kadar yapılmalıdır. Aile hekiminden memnuniyetsizlik, vb haller için de aile hekimi değiştirme prosedürü aynıdır. Memnuniyetsizliğe bağlı yapılan değişiklik işlemlerinde 3 ay bekleme süresi bulunur.

Gebelik boyunca hangi testler yapılır?

İkili, üçlü, dörtlü tarama testleri ve anne kanında serbest fetal DNA testi tarama testleridir. Bu nedenle bu testlerde yüksek risk çıktığı durumlarda kesin tanıyı koymak için gebelik haftasına göre koryon villus biopsisi, amniosentez veya kordosentez yapılması gerekir.

Aile hekimi hangi testleri yapar?

Aile Sağlığı Merkezimizde bakılabilen tetkikler:

  • Kan sayımı(Hemogram)
  • Biyokimya.
  • Tiroid fonksiyon testleri.
  • Gebelik testi.
  • Kan grubu tayini.
  • Hepatit markerları
  • Bulaşıcı hastalıklar(VDRL, HIV)
  • Vitaminler.

Sağlık Ocağında kan değerlerine bakılıyor mu?

Sağlık ocaklarında hastanelerde yapılan pek çok kan tahlili yapılmaktadır. Her gün belli bir saate kadar alınan kanlar, en yakın devlet hastanesine gönderilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *