Soru: Yabancılar Için Genel Sağlık Sigortası Nerede Yaptırılır?

Yabancılar sağlıktan nasıl yararlanır?

Yabancı uyruklu kişiler, genel sağlık sigortasından yararlanmak için en yakın sosyal güvenlik merkezine bizzat başvurmalıdır. Türkiye genelinde bu başvuruyu yapmak için 600’den fazla sosyal güvenlik merkezi bulunuyor.

Yabancılar için sağlık sigortası nereden alınır?

Ücretsiz Hizmet ve Avantajlar. Yabancılara Özel Sağlık Sigortası kapsamında yer alan ücretsiz hizmet ve avantajlardan yararlanmak için 444 27 27 numaralı Aksigorta Hizmet Merkezi ile iletişim kurabilirsin.

Yabancilara sigorta yapılıyor mu?

Çalışma izni uygulaması ile sosyal güvenlik işlemleri birbiriyle irtibatlı olmakla birlikte, her ikisi ayrı mevzuattlardır. 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında çalışma izni olmayan veya çalışma izninden muaf olan yabancılar SGK’ya sigortalı olarak bildirilebilir.

Yabancılar SGK nasıl yapılır?

Oturma izni (ikamet tezkeresi) belgesi, geçici vatandaşlık numarası ve vatandaşı olduğu ülkede sosyal güvencesi olmadığına dair beyan ve taahhüt belgesiyle en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılması halinde sağlık aktivasyon işlemi yapılmaktadır.

Yabancılar insanlar devlet hastanesinde muayene olabilir mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yabancılara tüm devlet hastaneleri ve kliniklerinde yatarak veya ayakta tedavi hizmetlerine erişim hakkı vermektedir. Hâlihazırda Türkiye’de geçerli ikamet iznine sahip olupbir iş sözleşmesi bulunmayan yabancılar ise SGK’ye aylık prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

You might be interested:  Hızlı Cevap: Sağlık Yönetimi Bölümü Nedir Ne Iş Yapar?

Yabancılar için Hastane Randevu Nasıl Alınır?

kimlik numarasına sahip olan yabancı uyruklu kişiler 182 numaralı telefondan hastane randevusu alabilir. Telefonla randevu alırken en erken bir gün sonrasına randevu alabilirsiniz.

Yabancılar için sağlık sigortası Şart mı?

11 Nisan 2014’te yürürlüğe giren yasa kapsamında, yabancıların ülkemizde ikamet edebilmesi için İkamet İzni Sağlık Sigortası olarak da bilinen yabancılar için sağlık sigortası yaptırması gerekir.

Yabancılar için sağlık sigortası Nedir?

Yabancı sağlık sigortası ülkemizde oturma izni almak isteyen ve ikamet tezkeresi başvurusunda bulunan yabancı uyruklu kişilerin yaptırmak zorunda oldukları, sözleşme çerçevesi 9/2014 sayılı “ikamet izni taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortalarına ilişkin genelge” kapsamında belirlenmiş sigorta süresi boyunca

Türkiye’de herhangi bir işveren nezdinde iş sözleşmesi ile çalışan yabancılar zorunlu olarak hangi sigorta primine tabi tutulmuştur?

5510 sayılı Kanun, işverenlere, çalışanın yabancı uyruklu veya Türk asıllı olup olmaması ayrımı yapmaksızın tüm çalışanların sigortalı işe giriş bildirgesi, genel sağlık sigortası giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgeleri gibi belge ve işlemlerin usulüne uygun olarak süresinde yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Çalışma izni olmadan SGK girişi yapılır mı?

6735 sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu’na göre bir yabancı Türkiye’de çalışma izni bulunmadan yasal olarak çalışamaz. Yine bu çalışanların SGK girişlerinin yapılması da zorunludur.

Yabancı uyruklular Türkiyeden emekli olabilir mi?

Evet, yabancılar Türkiye’den emekli olabilir. Bir Türk vatandaşı emekli olmak için hangi şartları taşıyorsa bir yabancının da aynı şartları taşıması gerekir. Türkiye’de yaşayan bir yabancı kadının emeklilik yaşı 58, erkeğinki ise 60’dır.

Sağlık güvencesi olmayanlar nereye başvuracak?

GSS başvuru işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulması gerekir. Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışmayan ve düzenli SGK prim ödemesi yapmayan kişiler adına açılan sigorta koludur.

You might be interested:  Okuyucular soruyor: Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Sigorta aktif mi değil mi?

e-Devlet sayfasına girdikten sonra kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak platforma giriş yapın. Mercek şeklindeki arama çubuğuna SGK yazın. Öneriler kısmında karşınıza ”Hizmet Dökümü” ibaresi çıkacak, o ibareye tıklayın. Açılan yeni sayfadan sigortanızın aktif olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Eşimin benim sigortamdan faydalanması için ne yapmalıyım?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun SPAS (Sağlık Provizyon Aktivasyon) sistemi tarafından kişinin eşi üzerinden sağlık aktivasyonu otomatik olarak yapılmamışsa, herhangi bir SGK Müdürlüğüne başvurarak sağlık aktivasyonunu yaptırması gerekmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *